25 Ekim 2013 Cuma

İlişkide Fedakarlık

Iliskide Fedakarlik
Fedakarlik... Kutsal sozcuk, anac kelime, iyilik perisi, masal kahramani, herzaman ornek alinan pamuk prenses ya da ulkesini cikarsizca kurtaran bir super kahraman... Fedakarlik; ogretilen, beklenen, istenilen, gurur duyulan.. Fedakarlik, cikarsizlik, cikarsizca yapilan, beklentisiz olan... Beklentisiz olan? Cikarsizca yapilan?
Peki oyle mi iliskilerde fedakarliklar? Cikarsiz mi? Beklentisiz mi? Belkide degil... Belki de birsey beklemenin hakkini kendimizde hissettigimiz en yaptirimci durum. Karsidakini birsey yapmak zorunda hissettiren, fedakarlik yapani beklenti icine sokan. Belki de hayalkirikliklarinin basladigi iste o bizim birturlu anlayamadigimiz kara delik, ustu kapali nokta...
Belki de Fedakarligin kontrolu kacirilan yerde iliskiler bozulmaya baslar.
Hani tam da biran olur, tam iliskiler kurmusken birden isler tersine doner, aksilikler, hayalkirikliklati, kavgalar, tartismalar, mutsuzluklar baslar. Iste orda ne olmustur, olmustur bitmistir de hic farkina varilmamistir. Belki de o bilemedigimiz hayalet, karsidakine sunulan abartili fedakarligin ta kendisidir. Karsidan birseyler beklemeyi ve bunu almayi, bunu talep etmeyi mesrulastiran sey.
Ben senin icin bunlari yaptimla baslayan ve arkasi ama ile devam eden, artik iliskileri hakli alisverisler icerisine sokmak ici kullandigimiz ve genellikle annelerimizden ogrendigimiz davranis durumu. Cikarsizligin bittigi, karsimizdakini birsey yapmayi aslinda fedakarlik yani karsilik beklemeden ve tamamen icten gelerek yaptigin bu durumu belkide dunyada zorunlu hale sokulmayacak tek seyi zorunla hale sokan yaptirim. Evet, farkinda olmadan belki de bizler fedakarligi degistirmis ve iliskilerimizden, sevgilimizden, esimizden daha fazla sey istemeyi mesrulastirdigimiz ve beklediginiz, beklentilerimiz her karsilanmadiginda da ben senin icin neler yaptimla baslayan tartismalar, kavgalar yasadigimiz, belki de iliskilerde anlamini yitirmis ve hatta bazen iliskinin istenildigi gibi kontrol edilmesini saglamak icin kullanilan coktan metropollestirdigimiz guzel huy.
Fedakarlik, kelime anlami olarak, ozverisini ortaya koymak ve durumla ilgili kendi menfaatlerinden vazgecmek.
Peki sizin iliskinizde fedakarlik tam da bu yukaridaki mi?
Psikolog
Naime Hazel Baysoy

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder