15 Ocak 2012 Pazar

Neo Freudian Kuramcılar

Neo- Freudianlar
Freud un temel görüşlerinden tamamen ayrılmayan fakat onun görüşlerini yayan ve üzerine kendi çalışmalarını inşa eden analistlerden oluşan gruptur. Bunların arasında nesne ilişkileri kuramcısı Anna Freud, Melanie Klein ve Heinz Kohut vardır. Daha muhalif olanlar ise Carl Jung, Alfred Adler ve Karen Horney.  Hümanist yaklaşımla beraber kuramlarını geliştiren Abraham Maslow ve Carl Rogers. Tüm bu analistler ister Freud u destekler bir alanda ister muhalif bir alanda olursa olsunlar herbiri Freud un görüş ve çalışmalarından yola çıkarak görüşlerini oluşturmuşlar.

Neo Freudianlar, Ego, Kişilik, Ödipal Kompleks
Ego üzerinde daha fazla durmak psikodinamik yaklaşıma getirdikleri en büyük değişiklik olmuştur. Ego eskiye nazaran id den daha bağımsızdı. Analistler Ego nun, id güdüler baskı altına alındığı zaman ortaya çıkan çatışmadan bağımsız olduğunu öne sürdüler.
Kişilik üzerindeki etki açısından biyolojik güçler üzerine daha az durarak sosyal ve psikolojik güçlere daha fazla önem vermektedirler. Ayrıca çocukluk cinselliğinin ve ödipal kompleksin önemini en aza indirgemişlerdi. İster gerçek ister fantezi şeklinde olsun çocuktaki sosyal etkileşimlerin cinsel etkileşimlerden daha önemli olduğunu düşünmüşlerdir.( 5 yaşında bir Özkıyım Girişimi, Serpil Erermiş ve ark., 1997)
Freud un ödipal teorisi; Dört, beş yaşlarındaki çocuğun cinsel içgüdülerinin cinsel organlarda topladığı dönemde erkek çocuk için özellikle annesi büyük önem kazanır, doğduğundan beri tek doyum nesnesi olan annesine bağlılığı şimdi decinsel bir boyut kazanır. Geceleri onun yanında yatmak ister, giyinip soyunurken annesini merakla izler, sevgisini açıkça gösterir, büyüyünce kendisiyle evleneceğini söyler. Erkek çocuk, bu sıralarda annesine -tek başına sahip olmak ister, babasının varlığını bir engel olarak görür. Ondan nefret eder, hatta ölümünü ister. Diğer yandan annesine beslediği sevgiden dolayı, kendisini babasına karşı suçlu hisseder. Bu gizli isteklerini babasının sezdiğini sanır, bunda ötürü babası tarafından cezalandırılmaktan korkar. Hadım edilme endişesine kapılır. Erkek çocuktaki bu iç çatışmaya Freud ,Ödipus kompleksi demiştir.(Orta çocukluk 6-12 yaşlar döneminde cinsel Gelişim, Belka Özdoğan)

Neo freudianların Psikodinamik e Katkıları
Anna Freud; çocuklara yönelik olarak, onların göreli olgunlaşmışlıklarını ve yeterince gelişmemiş sözel becerilerini göz önünde tutarak bir psikanalitik terapi yaklaşımı geliştirdi. Bazı oyun malzemeleri kullanmak ve çocukları evinde gözlemlemekte getirdiği yeniliklerden biridir. Ortodoks psikanaliz teorisini gözden geçirmiş egonun rolüne idden ayırarak egoyu anksiyeteden koruyan savunma mekanizmalarının kullanımını açıkladı ve detaylandırdı.
Melanie Klein; nesne ilişkileri kuramında özellikle ilk 6 ayda anne çocuk arası yoğun duygusal bağı vurguladı. Bebek ve anne arasındaki ilişkiyi cinsellikten ziyade sosyal ve bilişsel terimlerle açıkladı.Annenin memesinin bir bebek için kısmı nesne olduğunu ve bebeğin id e ait içgüdüsünü tatmin edip etmediğine bağlı olarak iyi ya da kötü olarak addedileceğini söyledi.Bu yüzden bu iyi ya da kötü kısmı nesne tarafından tanımlandığı ve temsil edildiği şekliylebebek çevresini ya tatmin edici ya da düşmanca olarak algıladığını ileri sürdü.
Heinz Kohut; çekirdek benlik dediği kavramının üzerinde durdu. Annenin bebeğin temel kendilik nesnesi olduğunu ve annenin rolünün bebeği sadece fiziksel olarak değil psikolojik olarakta doyurmak olduğunu söyledi.
Carl Jung; Jung sisteminde ki analitik psikoloji de libidonun niteliğini ele almış ve libidoyu genelleştirilmiş bir hayat enerjisi olarak ele almıştır. Ödipal dönemi reddetmiş ve bu dönemdeki çocuğun anneye olan düşkünlüğünü bir ihtiyaç bağlılığı olarak annenin yiyecek sağlayıcı işlevine bağlı bir doyum ve rekabet açısından açıklamıştır. Freud insanları çocukluk yaşantalarının bir kurbanı olarak görürken jung geçmiş kadar geleceğe yönelik hedef, umut vebeklentilerimiz tarafından şekillendiğimizi söylemiştir. Jung bilinçaltıyla çok fazla çalışmıştır. Kollektif bilinç,Arketipler, Psikolojik tipler, kelime çağırışım testi de Jung ın psikodinamik yaklaşıma yaptığı katkılardandır.
Adler; Bireysel psikoloji, yaşam stili, ben’in yaratıcı gücü, doğum sırası psikodinamik kurama sağladığı teorilerdendir.
Karen Horney; temel anksiyete, nörotik ihtiyaçlar, ideal kendilik imgesi psikodinamik yaklaşımdaki katkılarındandır.
Abraham Maslow ve Rogers; kendi kendini gerçekleştirme teorileri üzerine hümanist psikoloji ile beraber katkı sağlamışlardır.
( Modern Psikoloji Tarihi, Duane P. Schultz, Ellen Schultz, 2004 )

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder